L'amic retrobat

DE FRED UHLMAN

 

 

El conegut actor Jordi Martínez protagonitza una emotiva història d’amistat i descoberta enterbolida per l’ascens del nazisme a l’Alemanya de 1933.

 

L’amic retrobat de Fred Uhlman relata a través de la veu d’un home adult, Hans Schwarz, fill d’una família jueva, la pròpia història d’amistat de fa més de tres dècades amb Konradin Von Hohenfels, fill d’una família aristocràtica de Suàbia. Els nois es coneixen al Karl Alexander Gymnasium d’Stuttgart, l’escola més famosa de Württenmber, i inicien una intensa relació en què comparteixen i conflueixen coneixement, idees, preocupacions i també contradiccions. Inicialment l’amistat es configura al marge de l’enfrontament polític del país però, mica a mica, es veurà enterbolida pels convulsos esdeveniments i la pujada de tensió que es viu a Alemanya a partir de 1933 amb l’ascens del nazisme i l’antisemitisme.

L’amic retrobat és la tercera producció pròpia del Teatre de l’Aurora, que compta amb un repartiment de luxe encapçalat pel conegut actor Jordi Martínez, amb la direcció de Joan Arqué i amb la dramatúrgia de Josep Maria Miró, un dels autors teatrals catalans més representat arreu del món. L’espectacle es va  preestrenar a Igualada abans d’estrenar-se i fer temporada al Teatre Nacional de Catalunya (desembre 2019).

 

El director diu...

Pot la ultradreta tornar a instal·lar-se de forma àmplia i generalitzada a la nostra societat? Pot afectar de forma irremeiable els fonaments de la nostra democràcia representativa? Pot condicionar de manera evident la nostra vida quotidiana? Poden l’amor i altres conviccions personals prevaldre per sobre d’una massa més o menys homogènia que amenaça en engolir-ho tot?

Estàvem convençudes de viure en una societat on un comentari xenòfob, racista o homòfob era condemnat gairebé per a tothom. Avui es fa evident que no és així. Hi ha un perillós desacomplexament, tolerat i potenciat a través de diverses formes de manipulació massiva i amb l’altaveu de les xarxes socials, que reclama l’assumpció de la intolerància envers l’altre, com a única sortida a tot allò que ens és un problema.

Enmig de tot aquest soroll eixordador, poden dos nois joves de procedències diferents mantenir allò que els uneix? Els potents llaços d’una creixença conjunta, el descobriment personal, l’amor i l’admiració. Són aquests arguments suficients per imposar-se a un bé comú pervers? Pot aquesta intolerància cada cop més instal·lada i institucionalitzada, canviar els nostres hàbits més preuats? Què ha passat perquè la retòrica del feixisme i del neofeixisme formi part del discurs públic diari? Hem d’estar espantades?

Joan Arqué, director de L’amic retrobat

 

Fitxa artística

Autor: Fred Uhlman
Traducció: Dolors Udina
Direcció: Joan Arqué
Dramatúrgia: Josep Maria Miró
Intèrprets: Jordi Martínez, Quim Àvila i Max Grosse Majench
Moviment i assessoria de direcció: Carla Tovías
Ajudant de direcció i assessorament dramatúrgic: Núria Ramis
Disseny escenografia: Xesca Salvà
Vestuari: Rosa Lugo
Il·luminació: Rafael Roca i Jordi Domènec
Espai sonor: Pep Pascual
Projeccions: Eloi Ileri

Construcció escenografia: Jorba-Miró i Martí Doy
Disseny tècnic: Xavier Xipell "Xipi"

Cap tècnic: Jordi Domènec
Tècnic en gira: Marc Jódar
Direcció de producció: Òscar Balcells
Producció executiva: Judit Codina
Ajudants de producció: Maria Tort i Xavier Amat
Comunicació: Núria Olivé i Marta Camprubí - La Tremenda
Fotografies: ©Aureli Sendra i ©Marta Garcia Cardellach
Administració: Mònica Cardús
Distribució: Marta Riera
Producció: Teatre de l’Aurora
Amb el suport de: Institut Català de les Empreses Culturals
Mitjançant un acord amb: The Random House Group Limited, una companyia de Penguin Random House
Agraïments: Nau Ivanow i Teatre Nacional de Catalunya

Espectacle per a públic jove i adult / Durada: 1 hora i 30 minuts

 

L'amic retrobat | © Aureli Sendra
L'amic retrobat | © Marta Garcia Cardellach
L'amic retrobat | © Marta Garcia Cardellach
L'amic retrobat | © Aureli Sendra

CONTACTE DOSSIER FITXA TÈCNICA ALTRES PRODUCCIONS