L'amic retrobat

DE FRED UHLMAN

 

 

El conegut actor Jordi Martínez protagonitza una emotiva història d’amistat i descoberta enterbolida per l’ascens del nazisme a l’Alemanya de 1933.

 

L’amic retrobat de Fred Uhlman relata a través de la veu d’un home adult, Hans Schwarz, fill d’una família jueva, la pròpia història d’amistat de fa més de tres dècades amb Konradin Von Hohenfels, fill d’una família aristocràtica de Suàbia. Els nois es coneixen al Karl Alexander Gymnasium d’Stuttgart, l’escola més famosa de Württenmber, i inicien una intensa relació en què comparteixen i conflueixen coneixement, idees, preocupacions i també contradiccions. Inicialment l’amistat es configura al marge de l’enfrontament polític del país però, mica a mica, es veurà enterbolida pels convulsos esdeveniments i la pujada de tensió que es viu a Alemanya a partir de 1933 amb l’ascens del nazisme i l’antisemitisme.

L’amic retrobat és la tercera producció pròpia del Teatre de l’Aurora, que compta amb un repartiment de luxe encapçalat pel conegut actor Jordi Martínez, amb la direcció de Joan Arqué i amb la dramatúrgia de Josep Maria Miró, un dels autors teatrals catalans més representat arreu del món. L’espectacle es va  preestrenar a Igualada abans d’estrenar-se i fer temporada al Teatre Nacional de Catalunya (desembre 2019).

 

El director diu...

Pot la ultradreta tornar a instal·lar-se de forma àmplia i generalitzada a la nostra societat? Pot afectar de forma irremeiable els fonaments de la nostra democràcia representativa? Pot condicionar de manera evident la nostra vida quotidiana? Poden l’amor i altres conviccions personals prevaldre per sobre d’una massa més o menys homogènia que amenaça en engolir-ho tot?

Estàvem convençudes de viure en una societat on un comentari xenòfob, racista o homòfob era condemnat gairebé per a tothom. Avui es fa evident que no és així. Hi ha un perillós desacomplexament, tolerat i potenciat a través de diverses formes de manipulació massiva i amb l’altaveu de les xarxes socials, que reclama l’assumpció de la intolerància envers l’altre, com a única sortida a tot allò que ens és un problema.

Enmig de tot aquest soroll eixordador, poden dos nois joves de procedències diferents mantenir allò que els uneix? Els potents llaços d’una creixença conjunta, el descobriment personal, l’amor i l’admiració. Són aquests arguments suficients per imposar-se a un bé comú pervers? Pot aquesta intolerància cada cop més instal·lada i institucionalitzada, canviar els nostres hàbits més preuats? Què ha passat perquè la retòrica del feixisme i del neofeixisme formi part del discurs públic diari? Hem d’estar espantades?

Joan Arqué, director de L’amic retrobat

 

Fitxa artística

Autor: Fred Uhlman
Traducció: Dolors Udina
Direcció: Joan Arqué
Dramatúrgia: Josep Maria Miró
Intèrprets: Jordi Martínez, Quim Àvila i Joan Amargós
Moviment i assessoria de direcció: Carla Tovías
Ajudant de direcció i assessorament dramatúrgic: Núria Ramis
Disseny escenografia: Xesca Salvà
Vestuari: Rosa Lugo
Il·luminació: Rafael Roca
Espai sonor: Pep Pascual

Projeccions: Eloi Ileri
Construcció escenografia: Jorba-Miró i Martí Doy
Cap tècnic: Xavier Xipell
Direcció de producció: Òscar Balcells
Ajudant de producció: Maria Tort i Xavier Amat
Comunicació: Núria Olivé - La Tremenda
Administració: Mònica Cardús
Distribució: Elena Blanco - Magnetica Management
Producció: Teatre de l’Aurora
Amb el suport de: Institut Català de les Empreses Culturals
Agraïments: Nau Ivanow i Teatre Nacional de Catalunya

Espectacle per a públic jove i adult / Durada: 1 hora i 30 minuts

 

L'amic retrobat | © Aureli Sendra
L'amic retrobat | © Aureli Sendra
L'amic retrobat | © Aureli Sendra
L'amic retrobat | © Aureli Sendra

CONTACTE DOSSIER FITXA TÈCNICA ALTRES PRODUCCIONS