Tres trobadors de llegendes, que recorren el món cercant antigues històries, viatgen a Vilafranca de Roergue, un poble situat a l’antiga regió d’Occitània, per descobrir-nos la veritable història d’en Jan Petit. I és que el protagonista de la popular cançó infantil que tothom ha ballat, no va ser un bufó ni un joglar: va ser un barber occità que va liderar una revolta popular sense precedents que va desafiar a la poderosa monarquia francesa.
Com va aconseguir un barber que un país oprimit s’aixequés contra els abusos del rei francès? Ho descobrirem a Per què balla en Jan Petit?, una obra sobre el valor i la dignitat d’un poble explotat. Una fascinant història feta cançó en un muntatge per a tots els públics que captivarà a grans i petits.
Els darrers espectacles de la Cia. Teatre de l’Aurora sempre han partit d’altres textos, adaptant-los o utilitzant-los com a punt de partida per crear els espectacles. Aquest va ser el cas, per exemple, de El Comte Arnau, en què ens basàvem en el mite català més important, una història feta també cançó. En aquest nou espectacle, partim d’una cançó infantil que ha esdevingut popular i que tothom ha cantat en un moment o altre.
Una cançó, però, que està basada en un fets que la gran majoria desconeixem, ja que el seu protagonista, en Jan Petit, va ser un personatge real: un barber occità que va liderar una revolta contra la poderosa monarquia francesa a mitjans del segle XVII. Malauradament, aquest heroi va ser capturat i torturat, i va morir estripat a la roda de turment (li van anar amputant membre a membre; d’aquí que la cançó digui “amb el dit, dit, dit, amb la mà, mà, mà...”). I el seu record va quedar clavat en la memòria popular en una cançó que, inicialment, era subversiva. I, sobretot, en aquella estrofa mal coneguda que diu: “En Jan Petit quan balla, balla, balla, balla. En Jan Petit quan balla, balla amb el dit... I si el rei de França vol ballar, que pugi dalt del dit”. El que de debò ens interessa, però, és que es tracta d’una història que parla de la rebel·lió contra el poder establert, de tenir sentit i pensament crític, de la capacitat que tenim per canviar les coses. En definitiva, d’uns fets que van passar fa més de 300 anys però que continuen sent més vigents i actuals que mai.
Direcció: Joan Arqué
Dramatúrgia: Salvador S. Sánchez
Intèrprets: Mariona Ginès, Roger Julià / Xavi Duch i Ireneu Tranis
Moviment i ajudantia de direcció: Carla Tovias
Música i espai sonor: Judit Farrés
Escenografia: Adrià Pinar
Titelles: Glòria Arrufat
Vestuari: Rosa Lugo
Il·luminació: Xavier Amat
Tècnics de so i llum: Jordi Domènech i Víctor Miguel
Direcció de producció: Òscar Balcells
Producció executiva: Judit Codina
Comunicació: Núria Olivé (La Tremenda) i Toni Cortès
Fotografies: Aureli Sendra
Administració: Mònica Cardús
Distribució: Xavier Gonzàlez (Escenapart Management)
Agraïments: Pep Pascual i Nau Ivanow
Una producció de: Teatre de l’Aurora
Amb el suport de: Institut Català de les Empreses Culturals
Espectacle per a tots els públics / Versió de sala i versió de carrer / Durada: 55 minuts
CONTACTEDOSSIER SALA DOSSIER CARRER FITXA TÈCNICA ALTRES PRODUCCIONS
Subscriu-te per estar al dia dels espectacles, notícies i novetats del Teatre de l’Aurora.
SUBSCRIU-TE1915 ORIGINAL
ANTONI GRAELLS -Fusteria i mobles
BITØK
CAL PERICO - MERCERIA VIDAL
CERRAJERÍA JR BORDES
COPISTERIA RAMBLES
COSMON
EL CAFÈ DE L'ATENEU
FARMÀCIA CRISTINA CASAS
FARMÀCIA X. PAGÈS BERTRAN
FER FRANS
GRAICAP
i-ENGINY INSTAL·LACIONS
INTERSPORT PEDRAFORCA