L'enterrador

De Gerard Vázquez i Pepe Zapata

Finalitzat
ds. 06.04.24

06 ABRIL

INFORMACIÓ PRÀCTICA
Dissabte a les 20 h i a les 22 h
Lloc: Cementiri Nou d’Igualada (carrer dels Països Baixos, 23)
Durada: 1 hora i 15 minuts
Preu: des de 14 €

Compartir

Aparcament Teatre de l'Aurora

/ Pepe Zapata brilla en un colpidor homenatge a les víctimes anònimes de la Guerra Civil interpretant un valent i humil enterrador que dignifica als morts executats pel bàndol feixista.

 

IMPORTANT: L'espectacle es representarà a l'Espai de record del Cementiri Nou d’Igualada (carrer dels Països Baixos, 23).

 

"Primer netejo els cossos. No ho faig per esborrar empremtes del crim. No m'ho han manat, els netejo perquè vull. A ells els hi és igual com us enterri mentre ho faci de pressa. Tots a dins, els uns sobre els altres, un sac de calç i torna a posar  al damunt la terra que acabes de treure. Per a ells, en aquestes fosses s'hi enterren males bèsties, però jo... jo enterro éssers humans". 

Tenim una cita al capvespre amb un enterrador. Ens traslladarem temporalment al temps de la postguerra i, físicament, a unes fosses comunes en un punt secret dels afores d’una ciutat. Allà, en Frederic, interpretat brillantment per Pepe Zapata, parlarà amb els morts que enterra i ens explicarà com, amb les poques eines que té, intenta recomptar, donar dignitat i un nom a aquells cadàvers executats per culpa de les seves idees, per les seves conviccions, víctimes de la injustícia. Ell se’n recorda de tots. De qui són, de quan van morir i d’on són enterrats. 

L’enterrador, un espectacle de ficció inspirat en les vivències de testimonis reals, entre ells el de Leoncio Badía Navarro, conegut també com “l’enterrador de Paterna”, és un homenatge a les víctimes anònimes afusellades pel bàndol franquista, a les seves famílies i, també, a totes les persones que amb la seva determinació van aportar humanitat i dignitat en mig de l’horror i la barbàrie de la Guerra Civil i la postguerra.

L’Aurora proposa traslladar-se fora del teatre i ofereix aquest espectacle en un espai emblemàtic i significatiu, el Cementiri nou d’Igualada, que ha estat considerat com una de les obres més poètiques de l'arquitectura catalana del segle XX i l'any 1992 fou guardonat amb el premi FAD d'arquitectura. L’obra es representarà en una zona prop de l’entrada del cementiri que s'anomena Espai de record, un lloc envoltat de natura i dedicat a la memòria que situarà l’espectador en un context diferent de l'habitual i l’acompanyarà a través del text que l’actor interpreta. Les funcions tindran lloc a les 20 h i també es farà un passi especial nocturn a les 22 h.

 

 

La crítica n'ha dit...

"L’enterrador és un monòleg molt trist. I, malgrat tot, és un monòleg que ens dóna esperança en la gent. En aquelles persones que, malgrat les circumstàncies, intenten viure una vida digna i intenten que les altres persones també la tinguin."
Nicola Larruy, Espectáculos BCN

"Un text meravellós, un relat colpidor, una posada en escena plena de simbologia i una interpretació excel·lent de Pepe Zapata."
Neus Mónico Fernández, Teatre Barcelona

"Pepe Zapata ens ha portat per on ha volgut i al final sentim que una història com la d’aquest enterrador ficcionat de Paterna dóna sentit al qual entenem com a Memòria Històrica. Un diàleg entre passat i present."
Martí Figueras, El Núvol

 

Direcció i dramatúrgia: Gerard Vázquez / Interpretació: Pepe Zapata / Productor: Pepe Zapata / Assessorament espai escènic i il·luminació: Ignasi Camprodon / Dossier pedagògic: Jordi Barra / Fotografia: David Ruano / Edició fotografia: Yulia Evseeva / Disseny gràfic: Satur Herraiz /  Tècnic: Pol Zapata / Producció executiva i artística: Montse Enguita / Amb música de: Gerard Vázquez (compositor),  Alba Carmona (veu), Jesús Guerrero (guitarra) i Juan Casanovas (mescles i masterització)

 

Si vols saber-ne més...

Entrevista a Pepe Zapata (actor i autor), al programa "La Galeria" de Ràdio Igualada

Dissabte
06
abr
20:00 h
 
Des de
14 €
Finalitzat
Dissabte
06
abr
22:00 h
 
Des de
14 €
Finalitzat